2018. június 29.

Merre tovább

2018.06.06 Logisztika OKJ-s vizsga. ✔
Beszélgessünk egy kicsit arról, hogy az oktatás milyen elvárásokat állít manapság. 

Egész évben nem tanultam összesen tíz napot. Az írásbeli előtt eszembe jutott nagyjából négy nappal, hogy produkálni kéne valamit... aztán szóbelire még szerintem annyit se készültem. Lényeg, hogy így is röhögve teljesítettem a vizsgákat meg a szóbelit is... annak ellenére, hogy azért fostam rendesen, hogy ebből világi perec lesz

És most hogy a csodás felvezetéssel mindenki kedvét meghoztam a dologhoz térjünk át arra, hogy tulajdonképpen miért is ajánlom azoknak, akik nem mennek egyetemre (a fentiek ellenére is) az OKJ-s szakképesítést.

A legfontosabb, hogy (bizonyos feltételek mellett) két képzés ingyen van, ami azért valljuk be Magyarországon ritka. Az elsőt nappali iskolai rendszerű szakképzésben, a másodikat estin lehet megszerezni. Nyilván ennek utána kell olvasni, hogy hol mire lehet jelentkezni, de Pécsen is vagy tíz-húsz fajta képzés indul, úgyhogy lehet találni olyat, ahol a koszon kívül is ragad az emberre valami.

Az OKJ-s képzés egy nagyon kedvező lehetőség azoknak, akik az érettségit követően baromira nem tudják mit kezdjenek magukkal. Vagy épp vakargatnák a seggüket  még néhány évig az iskolapadban. Tudod... családi pótlék, diák igazolvány meg hasonló jóságok.

Ha éppen lecsúsztál az egyetemi bekerülésről, akkor az OKJ az egyik legjobb választás. Ha az egyetemi szakhoz kapcsolódó képzésre mész csomó plusz pont jár érte. Meg ahogy fentebb említettem nem egy megerőltető dolog. Mellette simán be lehet vállalni diák melót, jogosítványt, nyelvvizsgát. 

Elhasaltál az érettségin? Vannak olyan intézmények (az enyém pl. ilyen volt) ahol be lehet iratkozni ennek ellenére is a képzésre. A feltétele csupán annyi, hogy az októberi pótérettségit sikeresen teljesítsd. Ha nem sikerül, akkor az szívás, mert anélkül nem folytathatod. 

Magasabb fizetésed lesz. Remélhetőleg. Akinek szakmája van az a garantált bérminimumra jogosult, ami jelenleg több, mint huszonöt ezer forinttal magasabb a minimálbérnél. Szomorú leírni, de a kisebb (ergo nem Pest) városokban a munkáltatók jelentős része rendezkedik be a pályakezdők minimálbéres (vagy az alatti) fizetésére. Van olyan ismerősöm aki egy kínai üzletben 465 forintos nettóért dolgozik, ami tuti nem legális, mert a minimum is 550 lenne, de amíg van aki így is elvállalja a munkáltató pofátlan lesz.

És a legfontosabb: t a n u l s z.
Ha kikerülsz a suliból életed végéig dolgozni fogsz. Úgyhogy, aki teheti inkább szenvedjen(?) végig  még egy két évet, mert ugyan el lehet helyezkedni érettségivel is, de szakmával/diplomával könnyebb.

Nekem meg drukkoljatok, hogy valami csoda folytán felvegyenek.

Nincsenek megjegyzések:

Ez történt eddig...